Välkommen till Globala Studiers Matblogg!

Här samlar vi på spännande recept från hela världen som går ihop med både en knaper studentbudget, ett hållbart miljötänk, och som inte minst är super-duper-dunder-kalas-goda! Hoppas det smakar!

måndag 15 november 2010

2 recept på soppa med Butternut-pumpa!

Här kommer två olika recpet, ett lite lyxigare och ett lite enklare, som är väldigt goda att göra om man har fått tag på en mogen, fin butternut-pumpa (kallas även butter-nut squash). Den har formen av en kalebass, med vitt skal och läckert orange fruktkött, smörig och nötig i smaken och är helt enkelt en riktigt härlig pumpa att göra höstsoppa på!

Soppa med rostad Butternut-pumpa! 

Du behöver:
1 st butternut squash (medelstor)
0.5 dl lönnsirap
1 st gul lök
2 l hönsbuljong (kan bytas ut mot vanligt vatten)
4 st färsk timjan
3 st lagerblad
1 dl vitt vin
5 dl grädde

1. Skala pumpan med en potatisskalare. Dela den och ta ur kärnhuset med en sked, tärna den sedan i hyfsat stora bitar och lägg på plåt.
2. Rippla sirapen över och rosta i ugn på 200 grader tills bitarna fått en gyllenbrun färg och squashen är genombakt.
3. Hacka löken och fräs den i en stor gryta tillsammans med timjan.
4. Tillsätt vinet och det rostade squashköttet i grytan.
5. Tillsätt hönsbuljongen och lagerblad och låt koka försiktigt cirka 25 min.
6. Försök att plocka ur lagerblad före det är dags att mixa soppan med en stavmixer!
7. När soppan är slätmixad, tillsätt grädde och låt den koka i ytterligare 10 min.
8. Smaka av med salt och peppar, servera gärna med en klick lätt creme fraishe och en bit saftigt bröd :)


Enkel Butternut-soppa med curry!

Du behöver:
Vatten
1 medelstor butternut-pumpa
2 st små morötter
2 st små potatisar
2 dl grädde
Curry efter smak, var försiktig så det inte blir för starkt!
Salt och peppar :)

1. Skala pumpan, ta ur kärnhuset med en sked och hacka upp fruktköttet.
2. Skala och tärna morötter och potatis, gärna i mindre bitar än pumpan då rotfrukterna har längre koktid :)
3. Låt koka tills både pumpan och rotfrukterna är mjuka och genomkokta, mixa sedan med stavmixer.
4. Häll i grädde och låt det koka upp igen under omrörning, smaka sedan av med curry, salt och peppar. Servera med en klick gräddfil och saftigt bröd. Smaklig måltid!


Elin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar