Välkommen till Globala Studiers Matblogg!

Här samlar vi på spännande recept från hela världen som går ihop med både en knaper studentbudget, ett hållbart miljötänk, och som inte minst är super-duper-dunder-kalas-goda! Hoppas det smakar!

söndag 21 november 2010

Rågkrossbröd

Nu är det läge för surdeg!

2 dl rågsurdegsgrund
5 g jäst
4 dl vatten
1 msk baksirap eller honung
2 dl rågkross
2 dl (110 g) rågmjöl
7 1/2 dl (450 g) vetemjöl special
1 1/2 tsk salt

1. Blanda surdeg, jäst och vatten. Rör tills det att jästen har löst upp sig. Blanda ner sirap/honung, rågkross och rågmjöl. Täck bunken med plast och låt den stå på en varm plats (ex. skåpet över kylskåpet) 6 timmar eller längre.

2. Nu är det dags att blanda ner vetemjölet och ta upp degen på bakbord för att knåda den länge och sen arbeta in salt. Forma degen till en stor rund bulle och låt den jäsa i en stor skål med en mjölad handduk i (/jäskorg) täckt med en handduk i en timma ungefär.

3. Sätt in en plåt i ugnen och värm upp den till 250 grader. Stjälp upp brödet på den varma plåten och stoppa in i ugnen. För att få en fin skorpa är det bra att slänga in några isbitar i botten av ugnen. Låt det gräddas i 10 minuter innan du sänker temperaturen till 200 grader och låter det stå inne ca 20 minuter till. Låt brödet svalna på galler utan handduk. Det är svårt men var inte för het på gröten med att skära upp och smaka, det blir bättre ifall det får stå till sig en stund.

Lycka till!

Har någon gjort matlådor idag? Med vad? Jag är nyfiken!
Lite fler uppdateringar i veckan?

Lisa

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar