Ingredienser:
500 g nöt/älgkött bitar/grytbitar
2 gula lökar
1 röd paprika
1 chilifrukt (t ex spansk peppar)
1 msk tomatpuré
5 vitlöksklyftor
1 msk mejram
5 msk paprikapulver
1 msk hel kummin
4 medelstora potatisar
200 g rotselleri
2 morötter
2 palsternackor
2 liter oxbuljong (tärning eller konc fond + vatten)
ev 1/2 tsk sambal oelek
Olja till stekning
Salt & peppar
Gör så här:
1. Skär köttet i tärningar, ca 2x2 cm, och bryn sedan i omgångar i en gryta.
2. Skala och hacka löken, kärna ur och hacka paprika och chili - och bryn sedan med köttet!
3. Krydda med tomatpuré, pressad vitlök, mejram, paprikapulver, kummin, 1 tsk salt och 1 krm peppar.
4. Skala och tärna potatis, rotselleri, morötter och palsternacka och lägg dem sedan åt sidan, de ska inte koka med från början.
5. Häll i oxbiljongen i grytan med köttet och låt sedan soppan sjuda i 1 timme. Sen är det dags att lägga i de tärnade rotfrukterna! Låt bubbla ytterligare 1 timme till. Smaka av med sambal oelek för extra styrka - riktigt gott!
6. Servera med gräddfil och gärna finhackad persilja - mustig och supergod soppa som är mumma en kall vinterkväll! :)
Elin
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar