Välkommen till Globala Studiers Matblogg!

Här samlar vi på spännande recept från hela världen som går ihop med både en knaper studentbudget, ett hållbart miljötänk, och som inte minst är super-duper-dunder-kalas-goda! Hoppas det smakar!

måndag 8 november 2010

Mumsig&mustig Gulaschsoppa!

4 stora portioner eller 6 små ;)


Ingredienser:
500 g nöt/älgkött bitar/grytbitar
2 gula lökar
1 röd paprika
1 chilifrukt (t ex spansk peppar)
1 msk tomatpuré
5 vitlöksklyftor
1 msk mejram
5 msk paprikapulver
1 msk hel kummin
4 medelstora potatisar
200 g rotselleri
2 morötter
2 palsternackor
2 liter oxbuljong (tärning eller konc fond + vatten)
ev 1/2 tsk sambal oelek
Olja till stekning
Salt & peppar


Gör så här:
1. Skär köttet i tärningar, ca 2x2 cm, och bryn sedan i omgångar i en gryta.
2. Skala och hacka löken, kärna ur och hacka paprika och chili - och bryn sedan med köttet! 
3. Krydda med tomatpuré, pressad vitlök, mejram, paprikapulver, kummin, 1 tsk salt och 1 krm peppar.
4. Skala och tärna potatis, rotselleri, morötter och palsternacka och lägg dem sedan åt sidan, de ska inte koka med från början. 
5. Häll i oxbiljongen i grytan med köttet och låt sedan soppan sjuda i 1 timme. Sen är det dags att lägga i de tärnade rotfrukterna! Låt bubbla ytterligare 1 timme till. Smaka av med sambal oelek för extra styrka - riktigt gott!
6. Servera med gräddfil och gärna finhackad persilja - mustig och supergod soppa som är mumma en kall vinterkväll! :)



Elin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar