Välkommen till Globala Studiers Matblogg!

Här samlar vi på spännande recept från hela världen som går ihop med både en knaper studentbudget, ett hållbart miljötänk, och som inte minst är super-duper-dunder-kalas-goda! Hoppas det smakar!

onsdag 10 november 2010

Sugen på indiskt? Laga dhal!

Här kommer ett enkelt, snabbt recept som är kanonbra att utgå från. Om man följer det till punkt och pricka blir grytan väldigt klen, att dubbla eller trippla kryddningen är bara positivt! Hela trapphuset kommer veta att det är indiskt på gång hemma hos dig och i skolan kommer din matlåda lämna doftspår i mikron..


1 tärnad lök
2 tärnade morötter
2 finhackade vitlöksklyftor
2 msk rapsolja
1 msk riven, färsk ingefära
1 tsk koriander
1/2 tsk mald kummin
1 krm malen kanel
4 dl röda linser
400 g krossade tomater
400 ml kokosmjölk
1 grönsaksbuljongtärning
2 dl vatten
salt
lime

Fräs lök, morötter och vitlök i oljan i några minuter. Rör ned ingefära, koriander, kummin och kanel. Häll i linserna och rör om ordentligt, tillsätt sedan krossade tomater, kokosmjölk, grönsaksbuljong och vatten. Låt det koka sakta under lock i 25 - 30 minuter. Här kan det bränna fast i kastrullen och fastbrända linser är inte roligt.. Rekommenderar att man tittar till den lite då och då alt. använder en teflonkastrull. Smaka av med salt och limejuice.   

Grytan är god att äta med basmatiris (koka riset med några hela kardemummakapslar för extra smak), naanbröd, yoghurt med t.ex. mango chutney eller riven gurka och isbergsallad. Hur många portioner den räcker till beror på tillbehören men sisådär 6 stycken matlådor skulle jag tro man kan få till. Enjoy :)

Lisa

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar